- Ναυάγιο για την ''προίκα'' του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας και για τη χρήση του υπερόπλου που ακούει στο όνομα Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα
- Σοκ στην ευρωζώνη που πλημμύρισε από ανέργους
- Η Guardian φέρνει στο φως απόρρητη έκθεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ για επερχόμενη ιταλική χρεοκοπία
- Στους Financial Times διευθυντές πολυεθνικών αποκαλύπτουν πως προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα από τη διάσπαση του ευρώ
- Διαβάστε τις εφιαλτικές προβλέψεις των διεθνών οίκων για τις οικονομίες της Γερμανία, Αγγλίας και Γαλλίας!
Μόνο όποιος φορούσε την ελληνική φανέλα έφυγε με ένα μαγκωμένο χαμόγελο από το χθεσινό Eurogroup, καθώς οριστικοποιήθηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης.Αν το καλοσκεφτεί όμως κανείς, είναι για τα πανηγύρια όσοι πανηγυρίζουν που μας δίνουν τα 8 δις ευρώ μετά από 2 αναβολές και ενώ κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια στο χείλος του γκρεμού, δηλαδή της χρεοκοπίας.
Τι περίμενε να ακούσει με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη και απογοητεύτηκε ξανά;
- Είχαν πει, πριν ''σκάσει'' η Ιταλία, πως θα έριχναν 2 τρις ευρώ στο ΕυρωπαϊκόΤαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αποδεικνύεται πως θα φύγει το 2011 και μετά βίας θα μαζέψουν τα μισά λεφτά και ας διαβάζουν απόρρητη έκθεση, που συνυπογράφουν Κομισιόν και ΕΚΤ, ότι είναι θέμα χρόνου η ιταλική χρεοκοπία.
- Για το αποκαλούμενο ως ''μπαζούκα'' της Ευρωζώνης, δηλαδή την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, ούτε κουβέντα δεν βγήκε από το στόμα των κατά τα άλλα λαλίστατων υπουργών οικονομικών.
Προφανώς δεν συγκινούνται από το ότι απειλούνται πλέον ανοιχτά με υποβάθμιση οικονομίες υπερδυνάμεων όπως η Γαλλία και πλέον η Αγγλία.
Που οι αγορές ομολόγων βρίσκουν καθημερινά νέα ταβάνια, που το μήνα Νοέμβριο ακόμα και τα γερμανικά ομόλογα παρουσίασαν ιστορικά σκαμπανεβάσματα, με αλλεπάληλα ανοδικά και καθοδικά ρεκόρ, κάτι που από το 1993 έχει να ξανασυμβεί.
Η απόρρητη έκθεση από Κομισιόν και ΕΚΤ για επικείμενη ιταλική χρεοκοπία
Δυστυχώς οι πόρτες ήταν κλειστές και δεν υπάρχει φωτογραφία με το ύφος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όταν μοιράστηκε στα γραφεία τους μία απόρρητη έκθεση που προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ιταλικής οικονομίας και φέρει τις βαριές υπογραφές της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Η έκθεση αυτή, ευτυχώς για εμάς τους κοινούς θνητούς, έπεσε στα χέρια της εφημερίδας Guardian που τη δημοσιεύει.
Πολύ απλά αναφέρεται πως εαν η ιταλική κυβέρνηση δεν απαντήσει άμεσα τότε θα βρεθεί σε πλήρη κρίση κρατικής ρευστότητας με εφιαλτικές συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
''Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο μίας αυτοτροφοδοτούμενης φυγής από τους κρατικούς τίτλους της Ιταλίας. Η συνεπακόλουθη κρίση ρευστότητας θα μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας της οποίας οι επιπτώσεις για τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης θα είναι πολύ έντονες δεδομένης της έκθεσης στην ιταλική οικονομία'' προειδοποιούν χωρίς προσχήματα Κομισιόν και ΕΚΤ.
Γιατί το Spiegel γράφει ''The game is over''
Και ενώ στο Eurogroup χρειάζονται ορθοπεδικό για τα αντανακλαστικά τους οι αγορές κορυφώνουν τις επιθέσεις τους.
Η Fitch τρομοκρατεί προβλέποντας πως το χρέος της Αγγλίας φτάνει ταχύτατα το 94% του ΑΕΠ, της Γαλλίας στο 92% και της Γερμανίας στο 83%.Έτσι δικαιολογείται γιατί καταλήγει ο διεθνής οίκος σε προειδοποίηση υποβάθμισης της βρετανικής οικονομίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που το SPIEGEL την συνέντευξη με τον πρωην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρόεδρο της Κομισιόν Romano Prodi, επιλέγει να την ''πουλήσει'' κάτω από τον τίτλο ''η Γερμανία πρέπει να πάρει αποφάσεις αλλιώς the Game Is Over''.
Οι πολυεθνικές προετοιμάζονται για δουλειές χωρίς ευρώ
Στους Financial Times επικεφαλής εταιριών-κολοσσών αποκαλύπτουν και τις αλήθειες της πραγματικής οικονομίας, πως δηλαδή είναι έτοιμες για την επόμενη ημέρα από τη διάλυση της ευρωζώνης.
''Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι μπορεί να σημαίνει η διάσπαση.Στις χώρες που θα βγουν από το ευρώ, θα υπάρξει μαζική υποτίμηση που θα καταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα πολύ ακριβά''
είναι η γνώμη του Andre Morgan, προέδρου της Diageo Europe.
''Έχουμε κάνει την πρώτη πρόχειρη ανάλυση για τις επιπτώσεις από το να μην είναι το ευρώ το νόμισμα της Πορτογαλίας και το συμπέρασμα είναι πως συνολικά ο αντίκτυπος δεν θα ήταν τόσο αρνητικός για την εταιρεία μας, καθώς κυρίως εξάγουμε και ανήκουμε σε έναν παγκόσμιο όμιλο'' αποκαλύπτει με θάρρος ο Jurgen Dieter Hoffmann, οικονομικός διευθυντής του Πορτογαλικού υποκαταστήματος της Volkswagen.
Διαβάστε το χαρακτηριστικό άρθρο των Financial Times με τίτλο ''Μικρή ανάσα για την ευρωζώνη''
Το Βέλγιο είναι ο τέλειος μικρόκοσμος της Ευρώπης: Διχασμένο από την γλώσσα και τον πολιτισμό, δεν έχει κυβέρνηση, έχει μεγάλα χρέη και μια οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης.
Τα βελγικά ομόλογα έχουν γίνει «μοντέλο» για την ευρωζώνη: την περασμένη εβδομάδα εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στα yields από ύπαρξης της ευρωζώνης. Την Δευτέρα τα yields εμφάνισαν την μεγαλυτερη πτώση από ύπαρξης της ευρωζώνης.
Ετσι συνοψίζεται η διττή φύση των αγορών σήμερα. Αν το ευρώ θα σωθεί, τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά γίνονται της μόδας και καταγράφουν πολύ μεγάλες κινήσεις, όπως η εκτίναξη 10% στην μετοχή της BNP Paribas την Δευτέρα. Αν όχι, μια κατάρρευση του ευρώ θα αφήσει λίγα «καταφύγια» και, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα, ούτε τα γερμανικά ομόλογα δεν ανταποκρίνονται.
Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές ήταν τόσο απαισιόδοξοι, που δεν χρειάζονταν αρνητικές ειδήσεις για να συντηρηθεί η αρνητική ψυχολογία. Ακόμη και αιώνια αισιόδοξοι αναλυτές επενδυτικών τραπεζών άρχισαν να συζητούν σενάρια για Αρμαγεδδών.
Το μέγεθος των μεταβολών στις τιμές αυξάνεται. Τα επιτόκια στα γερμανικά ομόλογα, για παράδειγμα, εμφάνισαν μέσα σε αυτό τον μήνα την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο καθώς και πτώση στην καταγεγραμμένη ιστορία, από το 1993. Οι μετοχές είναι επίσης ακραία ευμετάβλητες, αν και οι ημερήσιες μεταβολες σε μη τραπεζικές μετοχές είναι ανάλογες με του 2002, όταν κυριαρχούσαν φόβοι ύφεσης.
Οι επενδυτές βρίσκονται ενώπιον μιας απόφασης που είναι πιο δύσκολο απ’ όσο συνήθως. Αν η Ευρώπη μπορεί να σωθεί, οι μετοχές είναι φθηνές, τα περιφερειακά ομόλογα ακόμη φθηνότερα και τα «ασφαλή» ενεργητικά όπως το γεν, τα αμερικανικά ομόλογα Treasury, τα βρετανικά gilts και τα γερμανικά bunds είναι εξαιρετικά ακριβά. Αν όχι, τα «καταφύγια» είναι ελκυστικά σχεδόν σε οποιαδήποτε τιμή.
Εν τη απουσία σαφώς ενδείξεων ώστε να βασίσουν οι επενδυτες τις αποφάσεις τους, δεν μπορούν παρά να ακολουθήσουν το ένστικτό τους: Άραγε θα υποχωρήσει η Γερμανία και θα δεχθεί τα ευρωομόλογα ή την εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα; Μπορούν οι πολιτικοί στις χώρες της περιφέρειας να συντηρήσουν την λιτότητα, εν μέσω αυξανόμενων αναταραχών;
Η αισιοδοξία της Δευτέρας μπορεί να τονωθεί από συζητήσεις για πιθανές λύσεις ενόψει της συνόδου της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα ή για μείωση επιτοκίων. Αλλά δεν πρέπει να παρασυρόμαστε: η απουσία κακών ειδήσεων δεν είναι το ίδιο με την επίλυση.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου